Omwentelingen
do 5 oktober 2017 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ  >
inleiding 19.15

Nieuw Ensemble
Ed Spanjaard dirigent
Rick van Veldhuizen performer en elektronica 
Chiva Bons stem
Brechtje zang
Emi Ohi Resnick viool
Matteo Nicolin gitaar
Rhythms of Resistance Samba Band

nieuwe werken over actuele thema's
premières van geëngageerde jonge componisten

Rick van Veldhuizen                undo
Erqing Wang                          Paradiso Drowned
Kate Honey                            Shell Symphony
Genevieve Murphy                  Squeeze Machine
Chiva Bons                             Line, Line!
Marcos Baggiani & Brechtje     #allyouneed
Wang Lu                                Unbreathable Colors
Matteo Nicolin                        Se credi che io

Omwentelingen smog

De wereld is in korte tijd op zijn kop komen te staan: oorlogen, vluchtelingen, xenofobie, terrorisme, populisme, klimaatverandering, vervuiling, fake news, de plaag van sociale media... Enorme krachten zijn ontketend, onrust en polarisatie nemen toe. Miljoenen mensen zijn ontheemd, voelen zich machteloos en vragen zich af over wat hen boven het hoofd hangt. Hoe verhouden kunstenaars zich tot dit alles? Dit concert wil geen front vormen of een statement presenteren maar biedt een podium aan componisten die willen reageren op de actualiteit. Elk van de componisten brengt een thema of idee in dat haar/hem bezighoudt.

Kunstenaars zijn vaak sterk betrokken op de wereld waarin zijn leven: ze leveren commentaar, mengen zich scherp in het openbare debat, komen met een creatief antwoord of verschaffen ongewone inzichten. Geëngageerde componisten als Luigi Nono, Peter Schat, Frederic Rzweski en Louis Andriessen ondervonden vijftig jaar geleden al dat het niet eenvoudig is om dit via muziek te doen. Hoe vergaat het jonge componisten vandaag?

Rick van Veldhuizen (1994) adresseert 'het gevoel gevangen te zitten in een eindeloze maalstroom van slecht nieuws waar geen ontsnappen aan is'; Genevieve Murphy (1991), wiens broer autistisch is, portretteert in One of Us 'elementen van hoe het is om een afwijking te hebben en anders te zijn'; de Chinese componisten Wang Lu en Erqing Wang (1998) maken zich zorgen over extreme luchtvervuiling en het feit dat paradijselijke eilanden onder de stijgende zeespiegel van onze planeet zullen verdwijnen; Kate Honey (1991) vestigt de aandacht op de ecocidale praktijken van oliemaatschappij Shell; Chiva Bons (1992) en Brechtje (1993) plaatsen de schrijnende ervaringen van vluchtelingen in Servië, gezien door het oog van een Amsterdamse vrijwilliger, tegenover de indirectheid en oppervlakkigheid van de social media, en Matteo Nicolin (1994) schreef een protestlied voor de bewoners van de prachtige vallei van Astico, die geasfalteerd dreigt te worden.

Behalve Paradise Drowned en Onbreathable Colors zijn alle werken voor deze avond gecomponeerd.

Omwentelingen foto Chiva

 

An Evening of Today 2018
do 15 februari 2018 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ 20.15 >
inleiding 19.15

Nieuw Ensemble

Zes nieuwe werken van jonge componisten (premières)

Met An Evening of Today presenteert het Nieuw Ensemble ieder jaar de talentvolste muzikale creatieve geesten van vandaag. Masterstudenten en net afgestudeerden van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag krijgen carte blanche om hun stoutste muzikale droom te verwezenlijken. Een programma voor iedereen die nieuwsgierig is naar de muziek van een nieuwe generatie.

In samenwerking met de zeer ervaren musici treedt een internationale garde jonge componisten buiten de bekende kaders. Zij gaan op zoek naar ongehoorde klanken en onverwachte verbindingen met andere disciplines. Zo levert An Evening of Today een kleurrijk beeld op van de muziek van nu. www.aneveningoftoday.com >

 

Première
do 29 maart 2018 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ 20.15 >
inleiding 19.15

Atlas/Nieuw Ensemble en solisten
Ed Spanjaard dirigent

Joël Bons nieuw werk (première)

Een hoogtepunt van de Cello Biënnale 2016 was de première van Nomaden van Joël Bons door cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble. Het stuk werd als 'meesterwerk' en 'ontroerend' onthaald. En dirigent Ed Spanjaard noemde het 'een van de indrukwekkendste premières sinds 2000’. Het bracht Spanjaard op het idee om Bons te vragen opnieuw een avondvullend werk te componeren.

Welke muziek ditmaal uit Joël Bons' pen zal vloeien is nog onbekend. Maar zeker is dat het nieuwe werk op het lijf wordt geschreven van een aantal (vocale) solisten en musici van het Atlas Ensemble en het Nieuw Ensemble. Bons denkt aan een mozaïek van afwisselende delen in verschillende combinaties.

 
Joël Bons

Pers lovend over Nomaden
recensie Het Parool 31-10-16 >
recensie de Volkskrant 5 sterren 31-10-16 >
Het Parool interview met Joël Bons 27-10-16 >
recensie NRC November Music 8-11-16 >
De Volkskrant interview met Joël Bons over Nomaden 20-10-16 >
VPRO Gids interview met Jean-Guihen Queyras 12-10-16 >
fragment Nomaden vanaf 1uur10min in Podium Radio 4 >