Thirty Situations – première

do 29 maart 2018 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ 20.15 >
inleiding 19.15

Nieuw Ensemble
Ed Spanjaard dirigent

solisten en gastmusici
Keren Motseri sopraan
Koen Kaptijn trombone
Matteo Nicolin elektrisch gitaar
Tristan Renfrow drums
Boris Bezemer en Dennis Matos elektronica

Luciano Williamson Scherzo e Trio
Erqing Wang Song of the Tree 
pauze
Joël Bons Thirty Situations 

beeldmerk Thirty Situations

Een hoogtepunt van de Cello Biënnale 2016 was de première van Nomaden van Joël Bons door cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble. Het stuk werd als 'meesterwerk' en 'ontroerend' onthaald. Dirigent Ed Spanjaard noemde het 'een van de indrukwekkendste premières sinds 2000’. Het bracht Spanjaard op het idee om Bons te vragen opnieuw een werk te componeren. 

Thirty Situations heeft als onderwerp het contrast tussen fragmentatie en continuïteit. We ervaren het leven vaak als fragmentarisch en toch is het een doorgaande stroom. Zo zal het stuk zowel een aaneenschakeling van fragmentarische elementen als één groot continuum zijn – een mozaïek van allerlei 'situaties' in afwisselende muzieken. Het nieuwe werk is op het lijf geschreven van de musici van het Nieuw Ensemble en een aantal gastmusici. Ruimtelijke elektronica verrijkt het klankbeeld.

Het voorprogramma brengt twee stukken van getalenteerde jonge componisten die het Nieuw Ensemble tijdens workshops in Cardiff en in Shanghai ontmoette: Luciano Williamson (geboren in 1996) en Erqing Wang (geboren in 1998). Williamson schreef een speels scherzo en de negentienjarige Wang het zeer welluidende Song of the Tree, dat voor het eerst uitgevoerd en gezongen door de Israelische sopraan Keren Motseri.

 

Joël Bons

Pers lovend over Nomaden
recensie Het Parool 31-10-16 >
recensie de Volkskrant 5 sterren 31-10-16 >
Het Parool interview met Joël Bons 27-10-16 >
recensie NRC November Music 8-11-16 >
De Volkskrant interview met Joël Bons over Nomaden 20-10-16 >
VPRO Gids interview met Jean-Guihen Queyras 12-10-16 >