Ed Spanjaard is sinds 1982 vaste dirigent van het Nieuw Ensemble. Hij was chef-dirigent van het Limburgs Symfonieorkest en is momenteel vaste dirigent van het Orkest van het Oosten. Als gastdirigent werkt hij geregeld samen met het Koninklijk Concertgebouworkest.

Ed Spanjaard heeft zowel als operadirigent als op het terrein van de hedendaagse en klassieke muziek een grote reputatie. Spanjaard leidde vrijwel alle Nederlandse orkesten en vervulde in talloze landen gastdirecties. In Nederland leidde hij operaproducties bij De Nederlandse Opera (Rigoletto), Het Brabants Orkest en het Residentie Orkest (Aïda), de Nationale Reisopera (Wagners Ring des Nibelungen: Das Rheingold in 2009, Die Walküre in 2010 en Siegfried in 2011), Opera Trionfo (de Nederlandse premières van opera’s van Poulenc, Honegger en Martinu met het Nieuw Ensemble) en Opera Zuid (La Bohème, Jenufa en Der Rosenkavalier). Ook in het buitenland dirigeert hij operaproducties, zoals Debussy’s Pelléas et Mélisande voor de opera van Lyon.

Als gastdirigent werkte hij onder andere samen met Ensemble InterContemporain in Parijs, Ensemble Modern (Frankfurt), Klangforum Wien en het Nederlands Kamerkoor. Met het Nieuw Ensemble bracht hij talloze werken in première, waaronder de Chinese kameropera’s Wolvendorp en The Death of Oedipus, Robert Heppeners Een Ziel van Hout, Franco Donatoni’s Alfred, Alfred en Micha Hamels Snow White. In 2002 leidde Spanjaard het debuut van het Atlas Ensemble op de Berliner Festspiele. In april 2010 maakte hij met het Nieuw Ensemble een tournee door China.

Ed Spanjaard heeft vele cd’s opgenomen, ook met het Nieuw Ensemble. Zijn opnames met het Nederlands Kamerkoor van werken van Rudolf Escher en Ton De Leeuw zijn bekroond met een Edison. Op dvd is hij met het NE te zien in een documentaire van Frank Scheffer over Boulez’ Eclat.

Spanjaard werd in 1948 in Haarlem geboren en kreeg zijn opleiding in Amsterdam en Londen. Hij assisteerde Bernard Haitink, Georg Solti en Herbert von Karajan en was staflid van de opera in Glyndebourne en de Royal Opera Covent Garden in Londen. Sinds 2012 is Ed Spanjaard hoofdvakleraar orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.

www.edspanjaard.nl



Het Nieuw Ensemble bestaat ruim 30 jaar. ‘Nieuw’ is in reclame vaak een loze kreet. Bij het NE staat het werkelijk voor het avontuurlijke en onvoorstelbare. Voor mij is het werken met die enorme verscheidenheid aan componisten – steevast boeiende, soms bizarre, maar telkens prikkelende creatieve geesten – en met deze hechte groep meesterlijke musici een grote bron van inspiratie. Naast de grote opera’s en de symfonische muziek, kan ik niet zonder de samenwerking met deze musici, die mij blijven verbazen. Het ontginnen van talloze gloednieuwe partituren, vaak met de componist aanwezig bij het repetitieproces, geeft inzicht in het creatieve denken, waar ik als dirigent niet meer buiten kan. En steeds als me het gevoel bekruipt dat het NE eerbiedwaardig begint te worden, kraakt het in het ensemble van uitbottingsdrift – bijna altijd ontsproten aan het brein van Joël Bons – en staat er weer iets onvoorstelbaars op stapel. Sinds 1982 maak ik deel uit van deze groep en ik ben er ongelofelijk trots op.

Ed Spanjaard, chef-dirigent